تعهد پزشکان به آسیب نرساندن به بیمار به قدمت سوگند بقراط است
تعهد پزشکان به آسیب نرساندن به بیمار به قدمت سوگند بقراط است: «...داروها را برای خیر بیماران تجویز کنم و هرگز به کسی آسیب نزنم»، اما با انتشار گزارش تاریخی انستیتو پزشکی وابسته به آکادمی ملی علوم آمریکا در ۱۹۹۹ تحت عنوان «انسان جایزالخطا است: ایجاد یک نظام سلامت ایمنتر» بحث در این زمینه شکل جدیتری به خود گرفت.
پس از تصویب لایحه «اقدام جهانی برای ایمنی بیمار» در ۲۰۱۶، برگزاری روز جهانی ایمنی بیمار نخستین بار در هفتاد و دومین نشست مجمع جهانی سلامت در مه ۲۰۱۹ پیشنهاد شد. این روز از آن پس هر سال در ۱۷ سپتامبر با هدف افزایش آگاهی در این زمینه و دعوت از کشورها و سازمانهای بینالمللی برای اقدام یکپارچه در جهت کاهش آسیب بیماران برگزار میشود.
این مناسبت در کنار روز جهانی سل، هفته جهانی ایمنسازی، روز جهانی سلامت، روز جهانی بدون دخانیات، روز جهانی ایدز، روز جهانی اهدای خون، هفته جهانی آنتیبیوتیک، روز جهانی مالاریا، روز جهانی بیماری شاگاس، و روز جهانی هپاتیت یکی از ۱۱ کارزار رسمی سازمان سلامت جهانی است.
منظور از ایمنی بیمار، پیشگیری و کاهش خطرات، خطاها، و آسیبهایی است که هنگام ارائه خدمات سلامت ممکن است برای بیمار روی دهد و به دلیل پیچیدگی روزافزون نظامهای خدمات سلامت و افزایش آسیب به بیمار در مراکز تشخیصی و درمانی، به عنوان یک رشته مستقل از خدمات سلامت شکل گرفت.
آسیب به بیماران در اثر عوارض جانبی درمان یکی از علل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. شواهد نشان میدهد هر سال بستری شدن در بیمارستان در کشورهای با درآمد کم و متوسط منجر به ۱۳۴ میلیون عارضه ناخواسته میشود که با مرگ ۲.۶ میلیون نفر همراه است. در کشورهای با درآمد بالا، تقریباً از هر ۱۰ بیمار یک نفر در حین دریافت مراقبتهای بیمارستانی آسیب میبیند.
شعار این روز در سالهای اخیر «ایمنی بیمار: یک اولویت سلامت جهانی»، «ایمنی کارکنان سلامت: یک اولویت برای ایمنی بیمار»، «مراقبت محترمانه و ایمن از مادر و نوزاد»، «دارو بدون آسیب»، و «مشارکت بیماران در ایمنی بیمار» بوده و شهرهای بزرگ جهان با روشن کردن مکانهای دیدنی و مهمِ خود به رنگ نارنجی شروع به حمایت از این روز کردهاند.
منبع: بابک عزیز افشاری